Zo zorg je voor een stevige basis in jezelf
Een boom die niet stevig is geworteld valt om bij een krachtige storm.
Zo werkt dat ook bij jou.
Als je wordt geconfronteerd met een grote crisis en je hebt geen stevige innerlijke basis, dan kun je het amper opbrengen om je staande te houden en is de kans groot dat je in elkaar stort.
Een boom die stevig is geworteld beweegt mee met de storm, verliest mogelijk hier en daar een tak, maar blijft wel staan.
Ook dat werkt zo bij jou.
Met een stevige basis val je niet zomaar om. Natuurlijk wordt je geraakt. Er kan sprake zijn van een pijnlijk verlies, je ervaart verdriet, bent bang – maar diep van binnen weet je dat je het kunt dragen en dat je er uiteindelijk weer bovenop komt.
Overlevingsmodus of stevige basis?
Na een crisis staan veel mensen nauwelijks nog stil bij wat er is gebeurd. Je wilt zo snel mogelijk verder met je leven. Je hebt immers je verantwoordelijkheden te dragen. Dus houd jij je groot. De omgeving moedigt het groothouden vaak aan door complimenten te geven over het ‘snelle herstel’ en over hoe sterk en krachtig je niet bent. Terwijl jij je diep van binnen helemaal niet zo sterk en krachtig voelt. Maar dat durf je niet te laten zien.
Zolang jij de confrontatie met je kwetsbaarheid vermijdt, lijkt alles goed te gaan. Het groothouden kost je echter steeds meer energie. Je bent in een overlevingsmodus. Het is de vraag hoe lang jij dit vol blijft houden, want vroeger of later zal je energie opraken. Dan val je om.
Je kwetsbaarheid aannemen
Vanuit een stevige basis ga je de confrontatie met je kwetsbaarheid aan. Ook al doet het zeer, je weet dat het nodig is om er aandacht aan te besteden. Een stevige basis hebben betekent ook niet dat je immuun bent voor pijn. Het betekent juist dat je je pijn durft te doorvoelen en er niet voor wegloopt. Je zult ervaren dat het doorvoelen van pijn juist verlichting geeft.
Stevig staan met je angst
Een stevige basis hebben betekent ook niet dat je nooit bang bent. Je ziet je angst juist onder ogen. Ze mag er zijn. Tegelijkertijd besef je ook dat je meer bent dan de angst alleen. Je bent de waarnemer die zijn bange kant onder ogen ziet en daar zorg voor draagt. Maar je identificeert je niet met je angst. Je beseft dat angst een gevoel is dat komt en gaat en je gedrag niet hoeft te overheersen. Zolang je angst alles overheerst, vermijd je de confrontatie met spannende situaties.
Als jij je niet langer identificeert met je angst geeft dat ruimte om de confrontatie met een spannende situatie aan te gaan – ook al vindt je het nog steeds spannend, je doet het toch.
Hoe zorg je voor die stevige innerlijke basis?
⇒ Heb je een wensdoel, maar doe je er niets mee omdat je het te spannend vindt?
⇒ Wil je iets bespreekbaar maken, maar stel je het uit omdat je bang bent voor een conflict?
⇒ Merk je bij jezelf op dat je continu afleiding zoekt omdat je het spannend vindt om stil te staan bij wat je voelt?
Dit zijn allemaal situaties die laten zien dat je nog onvoldoende vertrouwt op je innerlijke basis, je eigen krachtbronnen.
Je activeert je krachtbronnen met kleine overzichtelijke stapjes. Een coach zei ooit tegen me: kies een stap die zorgt voor wat buikpijn maar je geen maagzweer bezorgd. Met andere woorden, zorg ervoor dat de spanning behapbaar blijft en overvraag jezelf niet. Zo bouw je ervaringen op die je zelfvertrouwen versterken en ervoor zorgen dat je innerlijke basis steeds krachtiger wordt.
Vertrouw erop dat het wel goed komt met die kleine stapjes – een stevig wortelstelsel van een boom heeft ook tijd nodig om te groeien. Sta na afloop bewust stil bij elke stap die je hebt gezet. Het zijn allemaal overwinningen waarin jij je niet hebt laten leiden door je angst, maar bent opgekomen voor jezelf. Daar mag je trots op zijn!