Hoe kom je in een staat van diepe verbinding met jezelf?
Hoe vaak voel je niet de druk van ‘ik moet door’? Dat je gehaast bent en jezelf geen rust gunt. Want er is nog zoveel te doen.
Je bent altijd bezig met later, gedreven door deadlines met focus op wat er moet gebeuren en op wat er gaat komen. Geen tijd voor het hier en nu.
Hier en nu
Terwijl juist dat essentieel is voor verbinding. Verbinding gaat over leven in het hier en nu.
Verbinding maken vraagt van je om uit de doordenderende trein te stappen en stil te staan. Kijken, luisteren, waarnemen – met open voelsprieten de omgeving in je opnemen zonder meteen in de actiestand te schieten.
Dan ontstaat er ruimte voor verbinding.
Verbinding – met wie?
Bij verbinding maken denken we meestal aan onze relaties met anderen, zoals onze partner, kinderen, familie, vrienden en collega’s. Terwijl echte verbondenheid wordt gedragen vanuit een diepe verbinding met jezelf.
De kwaliteit van de relatie met jezelf is bepalend voor de kwaliteit van je relaties met anderen. Daar waar je verbinding mist met jezelf, kun je ook de ander niet ontmoeten.
Check-in bij jezelf
Om de verbinding met jezelf goed te onderhouden moet je regelmatig uit die doordenderende trein stappen voor een check-in bij jezelf. Je aandacht bewust naar binnen richten en voelend aanwezig zijn, met hoofd, hart en lichaam. In die staat van verbinding mag alles er zijn. Spanning en ontspanning, prettige en onprettige lichaamssensaties, fijne en minder fijne emoties. Het gaat om het ervaren van wat er aanwezig is in het hier en nu – zonder censuur en vanuit acceptatie.
Zo maak je binnen enkele minuten verbinding met jezelf
Via je adem tot jezelf komen
Trek je terug op een plek waar je niet gestoord kunt worden. Ga zitten in een comfortabele positie, sluit je ogen en focus op je ademhaling. Observeer de manier waarop je ademt.
Is je ademritme regelmatig of onregelmatig? Snel of langzaam? Zit je adem hoog? Ervaar je voldoende ademruimte of eerder benauwdheid?
Je adem is een indicatie van hoe het op dit moment met je gaat. Een hoge en snelle adem is een signaal van stress en spanning. Een diepe en langzame adem is een teken van rust en ontspanning.
Contact maken met je innerlijke bron van rust
Als je stress en spanning bij jezelf waarneemt, gun jezelf dan enkele minuten om even bij te komen van alle drukte. Beschouw het als een kort oplaadmoment voor jezelf, zodat je vervolgens weer met frisse energie door kunt gaan.
Ik heb een oefening opgenomen waarin ik je begeleidt om die verbinding met je innerlijke bron van rust en ontspanning maken.
Misschien denk je nu dat je daar helemaal geen tijd voor hebt en je alleen maar waardevolle tijd verspilt. Of dat je toch niet zult ontspannen omdat het niet gaat lukken om de drukte in je hoofd uit te schakelen. Toch nodig ik je uit om het een kans te geven – omdat ik weet hoe belangrijk het is om die verbinding met jezelf niet te verliezen. Ik heb deze oefening al met talloze mensen gedaan, waaronder grote sceptici bij wie meteen de hakken in het zand gaan als het zweverig wordt. Geloof me, deze oefening is verre van zweverig en zowat iedereen was verbaasd over het effect ervan.
Klik hier om de oefening te doen.