“We hebben nooit ruzie.”
Als jullie samen genieten en de dingen waar jullie tegenaan lopen open kunnen bespreken, dan denk ik: geweldig, wat fijn voor jullie dat het zo lekker loopt!
Als dat niet zo is, dan roept die uitspraak bij mij vooral vragen op: Want wat zegt dat eigenlijk over de kwaliteit van jullie relatie? Hoe ervaar je jullie onderlinge verbinding? Durf je open en eerlijk te benoemen waar jij mee zit? Of ben je vooral conflictmijdend bezig? Hoe veilig voel jij je in de relatie?
Ruzie maken is niet oké
Ruzie ontstaat door boosheid. Boosheid is een beladen emotie waarvan veel mensen vinden dat je die eigenlijk niet mag voelen, laat staan uiten. Zo spreek ik geregeld mensen die van zichzelf vinden dat zij nooit boos mogen worden. En gebeurt het toch dan voelen zij zich schuldig.
Ik begrijp heel goed dat het schuldgevoelens oproept als je vanuit een boze bui verwerpelijke dingen hebt gezegd of gedaan. Maar je schuldig voelen over het feit dat je boosheid – of welk gevoel dan ook – ervaart, valt in dezelfde categorie als je schuldig voelen omdat je het koud hebt. Zulke belevingen zijn er gewoon. Die kun je niet zomaar sturen. Waar het vooral over gaat, is hoe je handelt vanuit je emoties. Ben je in staat om een weloverwogen afweging te maken over hoe je het beste kunt reageren?
Wij hebben vaak negatieve associaties bij ruzies, met in het ergste geval dreiging, intimidatie en geweldsescalaties waarin mensen zich blindelings laten meeslepen door hun boosheid. Dat is absoluut niet oké.
Gelukkig escaleren de meeste ruzies niet zo ver. Er zijn genoeg situaties waarin een ruzie juist aanzet tot verbetering van een onprettige situatie. Dan ontdek je dat boosheid een heel belangrijke signaalfunctie heeft.
Functionele boosheid
Boosheid signaleert dat iemand over je grenzen heen gaat
Zo kun je boosheid ervaren wanneer iemand je niet uit laat praten, je negeert, pijn doet, onrechtvaardig behandelt, of onzorgvuldig met jouw spullen omgaat.
Boosheid signaleert een gebrek aan evenwicht in een relatie
Stel dat jij continu degene bent die initiatief neemt of iets voor de ander doet terwijl de ander geen moeite doet voor jou of jullie relatie. Het gebrek aan balans tussen geven en nemen kan boosheid oproepen.
Boosheid als teken van onmacht of andere onderliggende emoties
Je ziet het vaak in een relatie. Een partner die zich terugtrekt en een partner die steeds meer gaat trekken en duwen en alsmaar bozer wordt. In dat geval kun je de boosheid beschouwen als uiting van onmacht. Het lukt je niet meer om contact te maken. Je bent de controle kwijt.
In dat geval ligt hier een andere emotie onder de boosheid verborgen, namelijk wanhoop, verdriet of misschien zelfs angst om de ander kwijt te raken. Ga op zoek naar die onderliggende emotie en maak die kenbaar.
Ruzie als stimulerende wake-up call
Ook al loopt het niet lekker in jullie relatie, zolang je ruzie maakt, ben je nog met elkaar verbonden. Je bent op elkaar gericht – ook al is het in een strijd en ervaar je de ander als tegenstander. Een andere optie is elkaar negeren en naast elkaar heen leven. Dan is de verbinding ver zoek. Dat is funest voor het voortbestaan van jullie relatie.
Beschouw je boosheid en daaruit voortkomende ruzies als een stimulerende wake-up call. Blijkbaar is er iets geraakt wat niet zomaar genegeerd wil worden. Geef dat dan ook de aandacht die het verdient. Maak je grenzen kenbaar, benoem je pijnpunt en geef verbeterpunten aan. Hoe je dat op een constructieve manier kunt doen, ontdek je in mijn blog over geweldloze communicatie.
P.S. Over emoties gesproken … wil je meer ontdekken over de invloed van emoties? Bekijk dan mijn blogs
Zo kom je uit de greep van angst
Lentekriebels – een boost aan positieve emoties