Zo kom je uit greep van je angst
Angstgevoelens kunnen je helemaal blokkeren of misleiden. Angst is – tenzij je in acuut gevaar verkeert – geen goede raadgever. Omdat angst je ervan weerhoudt grenzen te stellen. Omdat angst je belemmert in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Omdat angst je onnodig afhankelijk maakt. Angst zorgt ervoor dat je je klein houdt en geen tijd en ruimte maakt voor jouw innerlijke wensen en behoeften.
Gebukt onder angst
Afgelopen week heb ik een traject afgesloten met een vrouw van 48 jaar. Tijdens onze eerste ontmoeting zat een stille, zachtjes pratende vrouw voor me, die nauwelijks haar stem durfde te laten horen. Ze vond het onwijs spannend om haar wensen en behoeften kenbaar te maken – zowel op haar werk als thuis. Ze ging helemaal gebukt onder haar angst en wist zich geen raad hoe zich ervan te bevrijden. Dat bracht haar bij mij.
Al heb je door dat jij je laat misleiden door angst, meestal voldoet dit besef niet om de greep van angst op jouw gedrag te doorbreken. Angst is dan sterker dan je gezonde verstand.
Angst beschermt je voor pijn
Waarom is angst sterker dan je gezonde verstand? Angst komt voort uit een natuurlijk bescherminstinct. De wil om te overleven. Het veilig en vertrouwd willen houden. Vasthouden aan het bekende brengt het minste gevaar met zich mee. Terwijl afwijken van vertrouwde zekerheden onvoorspelbare gevolgen kan hebben die zich nadelig zouden kunnen uitwerken. En dat wil je kost wat kost voorkomen.
De achterliggende motivator van angst is vermijding. Als jij je laat leiden door angst, dan hoop je fysieke en/of emotionele pijn te vermijden. Zo wil je bijvoorbeeld conflicten voorkomen of afwijzing. Het punt is alleen, je weet van tevoren nooit of het gevreesde überhaupt uitkomt.
Als je serieus nagaat hoe groot de kans is dat het gevreesde uitkomt, dan is die meestal heel klein, terwijl de kans dat het allemaal goed gaat veel groter is. Maar je bange ik peinst daar niet over. Die speelt liever op zeker en zet je gezonde verstand buitenspel.
Angst saboteert je verlangen
Om uit de greep van je angst te komen, is het dus niet alleen belangrijk om te beseffen dat je handelen wordt bepaald door angst. Het is ook nodig dat je van binnenuit verbinding maakt met je diepste verlangens en dat helemaal doorvoelt. Want naast vermijding is verlangen een krachtige motivator voor je gedrag.
Toen mijn cliënte de eerste keer bij me kwam, was de toegang tot haar diepste verlangens helemaal geblokkeerd. De angst saboteerde elke toenaderingspoging die zij deed. Zij was continu met anderen bezig en het lukte haar nauwelijks om op zichzelf te focussen. Gedurende onze sessies hebben we daar stap voor stap aan gewerkt. Met als resultaat dat er vorige week, 12 sessies verder, een stralende vrouw voor me stond. Blij vertelde ze me dat ze op haar werk een grote stap heeft gezet. Ze heeft afgesproken haar huidige functie los te laten en ingewerkt te worden in een nieuwe functie die haar hopelijk meer uitdaging en voldoening zal brengen. En natuurlijk vindt ze dat nog steeds een spannende stap, maar tegelijkertijd vertrouwt ze erop, dat ze het aankan. Sterker nog, ze heeft er zin in om deze nieuwe uitdaging aan te gaan! Als ze zich had laten leiden door haar angsten, dan was ze nooit zo ver gekomen.
Uit de greep van angst
Beweeg stap voor stap richting je gewenste doel. Je angst onderdruk je niet, maar je neemt hem mee. Een mooi praktijkvoorbeeld van hoe je dat concreet kunt doen, is de volgende afspraak die ik met een andere cliënt heb gemaakt: tijdens een spannende vergadering zet hij zijn bange ik denkbeeldig in een stoel naast zich neer. Vervolgens bepaalt hij voor zichzelf vanuit welke kwaliteiten hij de vergadering wil vormgeven. Deze voorbereiding geeft hem alle ruimte om tijdens de vergadering scherp te blijven en niet afgeleid te worden door innerlijke onrust. Na afloop van de vergadering gaat hij na hoe zijn bange ik die heeft ervaren. En wat bleek? Al na de tweede keer was het niet meer nodig om zijn bange ik op een aparte stoel naast zich te zetten omdat hij voldoende vertrouwen had gekregen in zijn eigen kracht. Hoe mooi is dat!
Door verbinding te houden met je verlangen, zet je iets krachtigs tegenover je angst. Als je vervolgens stap voor stap richting je gewenste doel toe beweegt, groeit je zelfvertrouwen en verdwijnt je angst naar de achtergrond.
P.S. Over emoties gesproken … wil je meer ontdekken over de invloed van emoties? Bekijk dan mijn blogs:
Lentekriebels – een boost aan positieve emoties
Gegijzeld door schuldgevoelens
Ruzie als stimulerende wake-up call