Green mental health – natuur op recept
Gisteren las ik op LinkedIn dat artsen in Canada sinds kort hun patiënten een jaarabonnement geven op de nationale parken. Zo willen ze mensen maximaal laten profiteren van de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen die een natuurwandeling biedt.
Dat soort nieuws maakt mij blij!
Toen ik verder ben gaan googelen kwam ik nog meer leuke weetjes tegen over artsen die natuur voorschrijven. Dat deel ik graag met jullie in deze blog.
Natuur op recept – de activiteitenkalender
Een van de eerste pioniers waren Schotse artsen op de Shetlandeilanden. Bij het programma hoort een activiteitenkalender met diverse suggesties voor maandelijkse buitenactiviteiten. Zo kun je in maart een hond lenen voor een wandeling en in oktober is het advies om tien verschillende paddenstoelen te zoeken en fotograferen. Inmiddels is de ‘natuur op recept’ therapie goedgekeurd voor depressie, angsten en een hoge bloeddruk. Zij vervangt geen medicatie maar wordt beschouwd als waardevolle aanvulling.
Shinrin-yoku – bosbaden
Wat dacht je van Shinrin-yoku oftewel een bosbad? Beschouw een bosbad als meditatief buitenzijn, waarbij je bewust en met open zintuigen in een natuurlijke omgeving rondstruint. Je hoeft niet alleen maar te wandelen. Sta ook geregeld stil, kijk om je heen, snuif de geuren op, raak iets aan, voel de wind door je haren of luister naar de geluiden van het bos- of park. Shinrin-yoku komt oorspronkelijk uit Japan met als doel het bevorderen van een gezonde leefstijl aangezien het contact met de natuur via zintuigelijke waarnemingen een vitaliserend effect heeft. Er zijn zelfs speciale bostherapeuten en die je bij het bosbaden begeleiden.
Groen verbetert herstel
Contact met de natuur bevordert ook het herstelvermogen van patiënten in een ziekenhuis. Onderzoek heeft aangetoond dat een groene ruimte afleidt van pijn. Ik citeer de green cities poster: “Patiënten met uitzicht op groen gebruiken tot 30% minder zware pijnstillers en tonen een hogere pijngrens. Dat betekent dus dat de invloed van de groene omgevingsprikkels sterker is op de hersenen dan de pijnprikkels. Daar komt nog bij dat de ligduur na een operatie tot 10% kan afnemen als de patiënt uitzicht heeft op (buiten)groen. Als de buitenplaats of omliggende buurt aantrekkelijk groen is, verlaat de patiënt er eerder (en vaker) het ziekbed om even te bewegen.”
Groen verlaagt stress, laat je
Als ik de natuur inga, laat ik alle drukte achter me. Waar ik in de stad geneigd ben om op hoog tempo en doelgericht door te lopen van A naar B, vertraag ik in het bos. Ik wordt rustig van binnen, het voelt als thuiskomen. Misschien herken je dat ook?
Het effect van groen in de woonomgeving op ons mentaal welbevinden is inmiddels in veel onderzoeken aangetoond. De bevindingen zijn niet mis: een lager niveau van het stresshormoon cortisol, gevoelens van rust en welzijn, een positievere gemoedstoestand, minder depressiviteit, minder angststoornissen, minder kans op ontwikkeling van autisme en gereduceerd gebruik van ADHD medicijn. Om een positief effect op te merken hoe je nog niet eens de bossen in te gaan. Al het zicht op groen bewerkstelligt een groot effect. Als het groen daarnaast geschikt is als sociale ontmoetingsruimte of ruimte om in te bewegen, dan is het effect nog groter.
🍀🌿💚 In deze prestatiegerichte wereld waarin miljoenen mensen kampen met stress gerelateerde klachten en mentale problemen is groen in de buurt een vitaliteitsbooster voor een gezonde balans die we nog actiever mogen inzetten.
Zorg voor wat groen in je directe leefomgeving, heb je geen tuin, dan schaf een paar kamerplanten aan. En gun je af en toe een bosbad, of luister op een bankje naar de vogels of voel de wind door je haren. Met jouw zintuigen open in het hier en nu, laat je alle drukte even helemaal los 🍀🌿💚.