Over de functie van psychische klachten
‘Ik denk dus ik ben.’ is een heel bekende uitspraak van de filosoof René Descartes.
Als holistische psycholoog kijk ik verder.
Jouw vermogen om te denken is zeker van grote waarde, net zo zeer als jouw vermogen tot voelen, de wijsheid van jouw lichaam, jouw intuïtie en jouw vermogen tot verbinding. Het vormt je allemaal als mens in je Zijn.
In mijn vorige blog schreef ik over de leegte die je van binnenuit kunt ervaren als je niet verbonden bent met je Zijn. (Mocht je het hebben gemist, je vindt het hier terug.)
Symptoomreductie van psychische klachten voldoet niet
Wij leven in een samenleving waarin nog steeds een gefragmenteerde kijk op ons Zijn overheerst. Helaas geldt dat ook voor mijn vakgebied, de psychologie en geestelijke gezondheidszorg. Het voornamelijk behandeldoel is symptoomreductie, zonder dieper in te gaan op de functie van psychische klachten en hun dieper liggende betekenis.
Deze aanpak vergroot de kans op een terugval – of kan ertoe leiden dat iemand zijn leven lang medicatie moet gebruiken om symptomen te blijven onderdrukken. Begrijp met niet verkeerd. Sommige aandoeningen zijn zo ernstig en gaan gepaard met zoveel psychisch leed, dat dit ook nodig is. Maar voor de meeste gevallen geldt dat niet.
Over de functie van psychische klachten
Een tijd terug werkte ik met een cliënt die last had van terugkerende depressieve periodes in zijn leven. Met behulp van een opstelling, waarin wij de depressie als een apart deel van hemzelf neerzetten, onderzochten we de positie van de depressie ten opzichte van andere factoren in zijn leven. Al snel werd duidelijk dat de depressie een belangrijke functie voor hem vervulde. Op momenten van onzekerheid weerhield de depressie hem ervan om risicovolle keuzes te maken. Het resultaat was dat hij handelde binnen een veilig kader waar hij zeker kon zijn van zijn zaak. De depressie stond garant voor het borgen van zijn veiligheid. Anderzijds hield de depressie hem onnodig klein. In de opstelling werd duidelijk hoe zeer de depressie hem verlamde in het bereiken van zijn wensdoelen.
..
Bij de essentie komen
Als je kijkt naar de functie van symptomen en diens dieperliggende bron, dan kom je altijd uit bij existentiële vraagstukken over zelfontplooiing en zingeving. Je raakt de kern van wat er echt toe doet. Het wonderbaarlijke is dat vanaf het moment dat je de dieper verborgen lagen zichtbaar hebt gemaakt en erkenning geeft, er vaak een verschuiving plaats vindt aan het oppervlak. \
Symptomen worden minder heftig of verdwijnen zelfs helemaal dankzij een holistische benadering die je helpt om jezelf via jouw klachten beter te begrijpen.