Ontspannen genieten én de lat hoog leggen – gaat dat samen?
Afgelopen week sprak ik met een cliënt die vreesde dat een ontspannen houding ten koste zou gaan van haar hoge ambities. Die ambities wilde zij zeker niet kwijt. Ze genoot er juist van om haar grenzen te verleggen en uitdagende doelen te stellen.
Ik begreep dat meteen. Omdat voor mij hetzelfde geldt. Ik blijf me ook blijven ontwikkelen en ga uitdagingen aan. In mijn boek Leef Voluit beschrijf ik hoe je jouw volledige potentie kunt leven, door contact te maken met diep verborgen innerlijke verlangens en hoe die innerlijke verlangens als wegwijzer dienen voor een leven vol energie en passie. Grenzen verleggen en uitdagende doelen stellen horen bij dit proces.
Dus daar is helemaal niets mis mee.
Waar het wel op misloopt als je de lat hoog legt
Het HOE.
Hoe streef je jouw doelen na? Vanuit welke houding leg je de lat zo hoog voor jezelf?
Daar gaat het vaak mis.
Laat ons nog eens kijken naar de cliënten die ik herover sprak. Beiden zijn perfectionisten. Het is haast nooit goed genoeg. Hun innerlijke criticus geeft continu scherp commentaar. Nietsontziend, hard, zonder mededogen. Het kan altijd beter. En als je dan een doel hebt bereikt, stuurt de criticus je als een slavendrijver meteen door na het volgende doel. Hij gunt je geen rust.
Jouw innerlijke slavendrijver – of het nu een perfectionist of strenge criticus is, is ervan overtuigd dat de lat hoog leggen én ontspannen genieten niet samengaan.
Geloof niet alles wat je denkt!
Zolang jij in de greep bent van je slavendrijver deel je zijn visie hierop.
Maar niets is minder waar.
Ik zeg het wel vaker. Geloof niet alles wat je denkt!
De lat hoog leggen én ontspannen genieten gaan wel samen.
3 waardevolle tips hoe jezelf op een ontspannen manier uitdaagt
1. Volg je ambities maar dwing niets af
Grote ambities gaan vaak samen met een sterke wilskracht. Als je handelt uit wilskracht doen je hart en onderbuik niet mee. Je hoofd wil resultaten afdwingen en zet je continu aan tot acties zonder rekening te houden met je andere wensen en behoeften.
Het kan ook anders. Beschouw jouw ambities als wegwijzer op een reis van persoonlijke ontwikkeling en groei. Stap voor stap volg je daarin jouw eigen ritme. Bij een gezond ritme wisselen actie en rust elkaar af. Gun jezelf die waardevolle momenten van stilte, rust en bezinning. Zo kom je geleidelijk aan steeds dichter bij je doelen – op een ontspannen manier en zonder het af te dwingen.
2. Neem afstand van je slavendrijvers
Zoals gezegd, geloof niet alles wat je denkt. Waak ervoor dat jij je niet vereenzelvigd met je innerlijke slavendrijver. Stel je jouw innerlijke criticus/ perfectionist voor als een op zichzelf staand personage. Wees je ervan bewust dat je onafhankelijk van hem een eigen visie mag ontwikkelen.
Doet de stem van je innerlijke slavendrijver je aan iemand denken? Een simpele en tegelijk heel effectieve manier om jezelf niet ermee te identificeren, is hem een naam te geven. Dit helpt je om los te komen van de strenge zelfverwijten en hoge eisen en maakt ruimte voor je zachte, liefdevolle kant. Hier nog 5 tips om minder kritisch te zijn op jezelf.
3. Vier je successen, ook de kleine
Ben je heel gedreven en heb je grote ambities? Grote kans dat je vanuit die gedrevenheid kleine successen nauwelijks opmerkt. Omdat de focus van je aandacht op het ‘grote doel’ ligt zoals bijvoorbeeld een volgende stap in je carrière.
Door je alleen te richten op het grote doel doe je jezelf tekort als je niet stilstaat bij de kleine successen op weg daarnaartoe. Je levert tussentijds immers een hoop inspanningen om daar te komen. Gun het je om daar wat meer bij stil te staan en vier je successen – hoe klein ook. Al is het maar dat je eindelijk dat telefoontje hebt gepleegd waar je zo tegenop zag. Wees er trots op dat je het nu wel hebt gedurfd!
Leuk als je hieronder wilt delen, wat dit artikel bij je heeft opgeroepen.