In de greep van het niet-weten en hoe je eruit komt
‘Moet ik een andere werkgever zoeken? Of is het beter als ik minder ga werken? Kan ik voor mijn rust niet beter verhuizen naar een andere omgeving? Moet ik stoppen met bepaalde contacten? Hoe zorg ik ervoor dat ik me beter voel? Wist ik maar wat ik wil. Dan kon ik duidelijker aangeven waar ik mee zit en wat ik nodig heb. Maar ja, dan nog is de vraag hoe anderen erop reageren. Want stel dat ze het niet met me eens zijn. Of dat ze mij toch niet begrijpen. Wat dan?’
Volop twijfels en geen antwoorden.
Je weet het even niet.
Wat doet het niet-weten met je?
Meestal leidt het niet-weten leidt tot nog meer stress en spanning. Ik zie 3 veel voorkomende effecten:
⇒ Je hoofd probeert grip te krijgen op de situatie en reikt je allerlei oplossingen aan. Met als gevolg een hoofd dat overuren draait en op een gegeven moment volledig het overzicht kwijtraakt. Je rust is ver te zoeken.
⇒ Je vermogen tot relativeren is uitgeschakeld. In gedachten zie je allerlei rampscenario’s De mug is uitgegroeid tot een olifant. Het niet-weten creëert paniek.
⇒ Je verliest je in allerlei activiteiten. Stilstaan is geen optie. Daar wordt je juist onrustig van. Met als gevolg dat je als een kip zonder kop bezig bent met zaken die je niet helpen om tot de juiste oplossingen te komen. Je raakt steeds meer uit contact met jezelf.
Door verkeerd te reageren op het niet-weten creëer je onnodig veel innerlijke onrust en angst. Zo raak je jezelf kwijt.
Hoe kom je uit die destructieve ban van het niet-weten?
Niet-weten voelt onprettig. Omdat we het zo gewend zijn om onprettige gevoelens te vermijden, doen we ons uiterste best om de confrontatie met het niet-weten te ontlopen.
En daar gaat het dus al fout.
Stel dat je het tegenovergestelde van je vermijdingsstrategieën zou doen:
⇒ Niet vermijden maar erop afstappen.
⇒ Niet weglopen maar blijven.
⇒ Niet negeren maar doorvoelen.
Je eerste reflex is waarschijnlijk een grote NEE.
Ik begrijp je.
Want het is eng om het niet te weten. Het voelt heel naar als je niet weet waar je aan toe bent en je geen perspectief hebt. Ik herken het gevoel van onmacht die dat met zich mee brengt en de hulpeloosheid. Het is echt reuze spannend om geen controle meer te hebben, geen idee van wat je kunt doen.
Maar geloof mee, hoe groter je weerstand is tegen het niet-weten en hoe meer vermijdingsstrategieën je ertegen gebruikt, hoe groter je winst zal zijn als je weet hoe je die vermijdingsstrategieën doorbreekt.
7 tips voor een juiste ‘niet-weten’- mindset
Zo doorbreek je die destructieve vermijdingsstrategieën:
-
Acceptatie
Accepteer dat je het niet weet. Het niet-weten is een feit waartegen jij je niet hoeft te verzetten.
-
Tijdelijkheid
Leg je erbij neer dat je niet weet hoe lang deze toestand zal duren. Weet dat deze toestand vroeger of later weer voorbij zal zijn.
-
Juiste proporties
Heeft je hoofd de neiging om alles op te blazen? Roep je dan tot orde. Besef dat je er niet aan dood zult gaan. Laat je niet meeslepen door je emoties maar gebruik je gezonde verstand.
-
Verdraagzaamheid
Sta stil bij het ongemak van het niet-weten. Onderga het. Doorvoel het. Je zult ontdekken dat je meer aankunt, dan je dacht.
-
Open voor verandering
Het niet-weten hoort vaak bij een overgangsfase. Ergens knelt er iets en van binnenuit ontluikt een tot dan toe verborgen verlangen waar je nog geen duidelijk zicht op hebt. Beschouw jet niet-weten als een signaal dat een veranderwens aankondigt. Stel je daarvoor open.
-
Berusting
Onder het niet-weten liggen vaak nieuwe impulsen verborgen die horen bij de veranderwens. De oude oplossingen die je hoofd aandraagt volstaan niet meer. Vertrouw erop dat er vroeger of later de juiste impulsen bij je op zullen opkomen. Je hoofd mag rusten.
-
Vertrouw op je innerlijke wijsheid
Weet dat je niet alle uitdagingen in je leven kunt oplossen met je hoofd. Het is niet erg als je hoofd het even niet weet. Vertrouw erop dat je van binnenuit altijd kunt putten uit een diepere bron van wijsheid. Leer luisteren naar je intuïtie, dan kom je daarmee in contact.