Mentale hygiëne
Schoon je hersenen op – in 3 stappen meer rust in je mind
Je hebt het al vroeg geleerd, dagelijks tandenpoetsen, douchen, schone kleren aandoen. Nu is dat allemaal vanzelfsprekend. Je denkt er niet bij na. Je doet het gewoon.
Zo zijn we allemaal doordrongen van het belang van fysieke hygiëne. Het is een vast onderdeel in ons dagelijks leven. Door de dreiging van corona nu zelfs meer dan ooit.
Maar sta je wel eens stil bij het belang van mentale hygiëne?
Dat werd je vast niet geleerd toen je klein was. Mij in ieder geval niet. In dit blog vertel ik je waarom mentale hygiëne zeker net zo belangrijk is als fysieke hygiëne en krijg je een eenvoudige oefening hiervoor die je makkelijk in je dagelijkse ritme kunt inpassen.
Wat doet een overload aan mentale prikkels met je?
Je wekker gaat, je rekt je uit en voordat je het weet heb je in een automatische reflex je mobieltje gegrepen en scrol je door je apps of social media. Zo krijg je al voor het opstaan talloze prikkels binnen terwijl je dag nog moet beginnen! Gedurende de dag blijft die overload aan informatie en indrukken maar binnenkomen. Ik las in een artikel dat we tegenwoordig in een dag evenveel prikkels verwerken als dat de mensen deden in 1800 in een tijdbestek van een heel jaar.
Hoe denk je dat je hersenen dit verwerken?
Zolang jij je niet geregeld afsluit voor die onophoudelijke stroom aan informatie, lukt dat niet. Je mind raakt overspannen en je ontwikkeld stressklachten. Mentale stressklachten zijn bijvoorbeeld gebrek aan concentratie en focus, vergeetachtigheid en verhoogde prikkelgevoeligheid. Er zit te veel ruis in je hersenen waardoor ze niet meer optimaal kunnen functioneren.
Daarom is mentale hygiëne zo belangrijk
Sta even stil bij de hoeveelheid prikkels waaraan je de hele dag bent blootgesteld.
Wat zijn de gevolgen als je daar niets aan doet?
Als je de gevolgen beseft, dan begrijp je zeker dat een dagelijkse schoonmaakbeurt voor je hersenen geen overbodige luxe is.
Mentale hygiëne houdt in dat jij je hersenen schoonspoelt. Dat kan op een rustige manier door te mediteren of een ademhalingsoefening te doen. Actievere vormen van mentale hygiëne zijn onder andere yoga, wandelen, in je tuin aanrommelen en hardlopen – zolang je er maar geen wedstrijd maakt van je activiteit, want dan doe je teveel op wilskracht en ontspannen je hersenen onvoldoende.
Al deze activiteiten dragen eraan bij dat je overbodige mentale ballast loslaat. Je hersenen komen tot rust en je ervaart innerlijke rust en ontspanning.
Effecten van mentale hygiëne
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat al 9 minuten dagelijks mediteren veel positieve effecten oproept zoals:
♥ meer innerlijke balans
♥ beter slapen
♥ verhoogde concentratie
♥ meer empathie
♥ meer vreedzame communicatie, aangezien minder snel overprikkeld raakt en daardoor minder impulsief reageert.
In 3 stappen naar diepe ontspanning
1. Pak een moment van stilte en richt je aandacht naar binnen
In een moment van stilte schakel je over van doen naar zijn. Maakt contact met jezelf door na te gaan welke fysieke gewaarwordingen, emoties of gedachten er op dat moment in jou aanwezig zijn.
2. Accepteer wat je in jezelf waarneemt
Wees ontvankelijk voor alles dat zich aandient. Neem alles waar zonder oordeel. Je hoeft niets te veranderen. Jij mag er zijn met al je fysieke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten die op dat moment in jou aanwezig zijn.
3. Focus op je adem
Volg je adem en voel hoe jouw lichaam mee beweegt in het ritme van je ademhaling. Je mag je daarbij voorstellen dat je met elke inademing energie inademt en met elke uitademing spanning en stress loslaat. Deze oefening helpt je om overbodige ballast os te laten en diep te ontspannen.
Wil je meer doen om te voorkomen dat je jezelf kwijtraakt tussen al deze prikkels? In mijn blog Hoe blijf je bij jezelf in deze drukke samenleving geef ik je meer waardevolle tips.
De term ‘mentale hygiëne’ hoor ik steeds vaker! Ik geloof ook dat goede mentale zelfzorg erg belangrijk is om in balans te blijven. Ik denk dat veel mensen vergeten om te ontspannen na inspanning.
Ja, ik zie ook dat helaas nog te veel mensen moeite hebben met ontspannen. Terwijl goede mentale zelfzorg onmisbaar is voor een gezonde balans. Gelukkig krijgt dat steeds meer aandacht.