Mindful: Zo maak je de verbinding met jezelf
Hoe maak je de verbinding met jezelf? Tegenwoordig lijkt iedereen wel een keer een mindfulness-cursus te hebben gedaan. Jij ook? Vraag je dan eens af hoeveel mindful bewustzijn er overblijft, nadat de cursus is afgerond en je weer opgaat in je dagelijkse routines. Als ik mensen hier na een tijdje naar vraag, blijkt bij de meesten weinig te zijn veranderd.
Een cursus mindfulness is een prima basis om bewust te worden van je gevoel en innerlijke waarnemingen, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet.
Dagelijks onderhoud
Wil je goed voor jezelf zorgen, dan vraagt dit om dagelijks onderhoud. Misschien is dit niet wat je wilt horen, maar ik ben graag eerlijk tegen je. Als je een keer hebt geleerd hoe je jouw voelsprieten naar binnen richt, blijf dat dan doen, het liefst dagelijks. Zo houd je de verbinding met jezelf vast. Je voelt sneller aan als je ergens door geraakt bent, jezelf kwijtraakt, of met dingen bezig bent die niet meer voor je kloppen. Je herkent je grenzen sneller en bent je bewust van de neiging om alsmaar over die grenzen heen te gaan.
Mindful waarnemen leidt tot innerlijke rust en acceptatie
Mindful waarnemen betekent dat je op een open en vriendelijke manier omgaat met alle ervaringen in je leven, ook met de onaangename zoals fysieke spanningen, innerlijke onrust, onprettige gedachten en emoties.
Mijn wekelijkse yogalessen dagen me elke keer opnieuw uit om in bepaalde houdingen met mijn aandacht gefocust te blijven bij de fysieke stretch die ik voel. Ik verdraag het. Ik kan ook toegeven aan mijn neiging om de spanning te verzachten door mijn houding aan te passen. Dat doe ik bewust niet, omdat ik mijn comfortzone wil stretchen voor een leniger lichaam. By the way, ik ga daarbij niet over mijn pijngrens heen. Spanning voelen mag, maar pijn is niet oké. Ik accepteer de spanning, neem waar wat het met mee doet en blijf rustig doorademen – zonder dat ik uit contact ga met mezelf.
Mindful waarnemen geeft een boost aan je persoonlijke ontwikkeling
Mijn yogalessen leren me dat ik meer kan verdragen dan ik van tevoren had verwacht. Ze helpen mij groeien van een lenig lichaam naar een lenig mind! Met lenig bedoel ik overigens niet met alle winden meewaaien. Voor mij betekent het dat ik verder stretch en uit mijn comfortzone komt. Zo bouw ik aan een steeds steviger fundament voor jezelf.
Mindful waarnemen geeft innerlijke rust en vertrouwen in je eigen kracht. Daar kun je verder op bouwen!
Mindful waarnemen helpt je te beseffen dat je ALTIJD een keuze hebt
Je hebt de keuze om je uit te spreken als je geraakt bent, en zo zorg je ervoor dat onnodige irritaties in je relatie niet worden opgehoopt. Je hebt de keuze om grenzen te stellen, en zo maak je jouw eigen wensen en behoeften niet langer ondergeschikt aan die van anderen. Je hebt de keuze om los te laten wat niet langer bij je past, en zo creëer je een leven waarin je energie lekker stroomt en je blij bent met wat je doet!
Mindful routines in het dagelijkse leven
Je voelsprieten mindful naar binnen richten is essentieel om te voorkomen dat je overspannen raakt, of erger nog, in een burn-out of depressie belandt. Ik zie helaas te vaak wat er gebeurt als je dit niet doet. Bespaar dit jezelf door mindful routines.
#1 Koppel een mindful moment vast aan een dagelijkse routine
Daarmee bedoel ik dagelijks terugkerende activiteiten die je vanzelfsprekend doet. Hieronder enkele suggesties:
- in de ochtend of avond voor of na het tandenpoetsen
- direct na het wakker worden
- voor of na het douchen
- voor het naar bed gaan
- als vast ritueel gedurende je lunchpauze
#2 Registreer je waarnemingen
Om je bewustwordingsproces te stimuleren, helpt het om je waarnemingen actief te verwerken. Dit kun je op verschillende manieren doen:
- Schrijven, doe jezelf een mooi dagboek cadeau die je speciaal daarvoor gebruikt.
- Registreer je gevoelens met behulp van een app. Een aanrader is Moodflow (Engels) of de mindfulness coach-app van de VGZ. Het voordeel van apps is dat je kunt instellen om reminders te ontvangen als extra stok achter de deur.
- Mindful fotograferen. Kijk om je heen en maak met je mobiel een foto van wat je op dat moment raakt. Vraag je af waardoor je precies geraakt werd en vat dat samen in één of twee woorden. Sla de foto op onder deze naam en zo krijg je een heel persoonlijk plaatjesboek.
#3 Kies mindful routines die bij je passen
Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je afhaakt. Voorbeelden van mindful routines zijn:
- Maak regelmatig een stiltewandeling en wees met al je zintuigen aanwezig.
- Activiteiten om te oefenen in fysiek waarnemen zoals yoga, pilates of dans
- Ademhalingsoefeningen om los te laten en te ontspannen. Met deze 3 ademhalingsoefeningen kun je direct aan de slag!
- Mediteer
- Geef vorm aan wat er in je omgaat door intuïtief te tekenen, boetseren, schilderen of welke creatieve uitingsvorm dan ook bij je past.
Welke routines passen bij jou? Ik hoor het graag van je. Plaats je reactie hieronder of neem direct contact op met mij.
P.S Een goede relatie met jezelf rust op drie belangrijke pijlers: mindful is er een van. Check ook mijn blogs over heartful en powerful.