Van symptoombestrijding naar een stevige basis
Ten einde raad kijkt zij mij aan. Van alles heeft zij al geprobeerd. Naar de fysio voor haar rugpijn, een cursus mindfulness tegen het piekeren, gezond eten voor meer energie en doordeweeks geen alcohol meer. Maar niets helpt… Nog steeds voelt zij zich gejaagd, holt van het één naar het ander en ook de yogalessen die zij sinds kort volgt helpen niet om de innerlijke rust en ontspanning, waar zij zo naar verlangt, te vinden.
Verwaarloosde zelfzorg
Het verbaast mij niets. Ik zie een ambitieuze vrouw met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die heel betrokken is bij alles wat zij doet. Daarbij geeft zij alles wat zij te bieden heeft – en zelfs nog meer. Haar doorzettingsvermogen is sterk en juist dat breekt haar nu op. Terwijl zij doordraaft op haar wilskracht, is ze de verbinding met haar innerlijke wensen en behoeften kwijtgeraakt. Haar systeem schreeuwt om aandacht; rugpijn, piekergedachten, slapeloosheid. Allemaal symptomen van verwaarloosde zelfzorg.
Bekijk je het op deze manier, dan snap je waarschijnlijk wel dat een behandeling bij de fysio even verlichting geeft, maar geen langdurige oplossing biedt. Zolang de bron van de klacht geen aandacht krijgt, blijft je systeem je waarschuwen met nieuwe klachten. Symptoombestrijding werkt niet…
Waarom symptoombestrijding niet werkt
Heb je er ooit bij stilgestaan hoe een huis wordt gebouwd? Eerst wordt een stevig gat gegraven voor de fundering. Het cement dat erin wordt gestort krijgt alle tijd om goed te drogen voordat erop gemetseld wordt. Dit is om verzakking te voorkomen, anders bestaat het gevaar op breuken wat weer leidt tot andere schade. Bij de bouw van een huis is aandacht voor een stevig fundament cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het geheel. Op drijfzand kun je namelijk niet bouwen.
Een stevige basis
Hetzelfde principe geldt voor jou en mij. Om bij het beeld van het huis te blijven: symptoombestrijding komt op hetzelfde neer als het voegen van breuklijnen die het gevolg zijn van een onstabiele basis. Maar bij een onstabiele basis blijft de druk van onder komen en zo ontstaan op andere plekken weer nieuwe barsten. Dus, pleisters plakken helpt niet. Wil je je op een gezonde manier verder ontwikkelen, dan is aandacht voor een stevige basis essentieel.
Helaas is daar weinig aandacht voor in de reguliere gezondheidszorg. Wil je weten waarom ik nooit meer binnen een GGZ-instelling wil werken? Lees mijn blog hierover.
Holistische benadering
Goed, weer terug naar de stevige basis voor jezelf. Hoe krijg je dat voor elkaar? Een stevig fundament voor jezelf wordt gedragen door een holistische benadering. Daarbij maken we onderscheid tussen drie belangrijke pijlers:
Heartful
De eerste pijler staat voor een open hart voor jezelf. Je benadert jezelf met compassie in plaats van kritiek. Je staat stil bij hoe het van binnen met je gaat en hebt liefdevolle aandacht voor je kwetsbaarheid.
Mindful
De tweede pijler gaat over bewustwording. Je leert jezelf bewust waar te nemen; je lichaam, gedachten en emoties – zonder oordeel. Je accepteert je fysieke grenzen en ervaart je emoties, ook al voelt dit niet altijd prettig.
Powerful
Kom in actie! Vaak ben je je wel bewust van belemmerend gedrag, maar er werkelijk iets mee doen is een ander verhaal. Deze pijler gaat over daadwerkelijk stappen zetten naar verandering. En kom je er alleen niet uit? Zoek dan hulp.
Hoe integreer je deze drie pijler in het dagelijks leven? Daar ga ik de komende weken dieper op in, zodat je in staat bent een stevige basis voor jezelf te leggen. Meld je aan voor mijn inspiratiemails, dan ontvang je de nieuwste inspiratieblog als eerste in je mailbox.