Thuiskomen bij jezelf, hoe doe je dat?
Het is bevrijdend, geeft ontzettend veel innerlijke rust en ruimte, en is een boost voor je zelfvertrouwen. Ik heb het over het gevoel van thuiskomen bij jezelf. Een gevoel waar veel mensen naar verlangen, naar op zoek zijn. In mijn praktijk hoor ik het dagelijks. En als ik dan vraag om dit gevoel van thuiskomen te beschrijven, dan weten sommigen er geen woorden aan te geven. Een onbekend gevoel en tegelijkertijd zo’n groot verlangen.
De keerzijde
Werkelijk thuiskomen bij jezelf kan lastig zijn. Het roept vaak schuldgevoelens op. Zelf heb ik dit regelmatig ervaren. Bijvoorbeeld als ik wilde mediteren terwijl mijn gezinsleden thuis waren. Ik mocht me niet zomaar terugtrekken, vond ik. Ook al waren zij bezig met hun eigen zaken en was de focus van hun aandacht helemaal niet gericht op mij. Iets helemaal voor mijzelf doen gaf me een ongemakkelijk gevoel. Terwijl ik dat ongemakkelijke gevoel niet kreeg als ik in dezelfde situatie op zolder de was zou gaan opvouwen. Gek eigenlijk hé? Dat het pakken van een moment voor jezelf zo beladen is…
Lichaam en geest is één
Jarenlang heb ik ermee geworsteld. Tot ik zolang rondliep met spanningsklachten dat mijn lichaam in protest ging. Er waren periodes dat ik veel last had van migraine. Ik sliep onrustig en was daardoor nooit echt uitgerust. Ik voelde mij prikkelbaar, was te moe om leuke dingen te doen en genoot er niet meer van. Mijn creativiteit stroomde niet meer en ik voelde mij passief.
Een grote levensles
Ik moest dus wel over mijn schuldgevoelens heenstappen en mijzelf die ruimte gunnen. Ik had het nodig om in balans te blijven. Diep van binnen wist ik dat tijd en ruimte maken voor mezelf de enige manier was om mijn klachten te overwinnen. Geen symptoombestrijding, maar in actie komen en de bron van mijn probleem aanpakken. Ook al voelde ik mij soms schuldig, ik liet me niet meer tegenhouden door deze schuldgevoelens. Al snel voelde ik meer ontspanning van binnenuit – en daardoor wist ik dat ik de goede keuzes maakte. De schuldgevoelens en het ongemak verdwenen. Ook mijn omgeving merkte op dat ik minder gespannen was. Het leven werd lichter.
Mentale hygiëne
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks een rustmoment voor jezelf – bijvoorbeeld in de vorm van een mindfulness oefening – angst- en spanningsklachten doet afnemen. Je concentratie en nachtrust verbetert en je ervaart meer ontspanning, zelfcompassie en zelfvertrouwen. Mentale hygiëne, wordt dit zorgen voor je welbevinden ook wel genoemd. Het brengt je thuis bij jezelf.
Geef bewust aandacht aan jezelf
Het is van levensbelang om bewust aandacht aan jezelf te besteden. Zoals je hebt kunnen lezen spreek ik uit persoonlijke ervaring, maar ik zie het ook als ik kijk naar de vorderingen die mijn cliënten maken zodra zij zichzelf meer ruimte gunnen. Sommigen moeten daarbij een grote drempel over, omdat zij bang zijn dat het opkomen voor eigen wensen en behoeften ten koste gaat van hun omgeving. Niets blijkt minder waar. Allereerst beginnen je klachten te verminderen. Je raakt meer ontspannen en voelt hoe je energie en levenslust terugkeren. Niet alleen jij profiteert daarvan, ook je omgeving!
Kies bewust voor jezelf
In mijn online training Thuiskomen bij Jezelf neem ik je stapsgewijs mee – met simpele en praktische tips en tools.