5 tips voor duurzame gedragsverandering
Inzicht in waar bepaalde gedragspatronen vandaan komen en breken met ouder gewoontes zijn belangrijke stappen in je proces van persoonlijke groei en ontwikkeling. Als je kunt breken met (zelf)destructieve gedragspatronen, maak je de weg vrij naar een blijer leven voor jezelf. Toch blijkt niets zo moeilijk als het loslaten van oude gewoontes… In mijn coachingstrajecten gaat veel aandacht naar hoe mensen kunnen breken met diep ingesleten denk- en gedragspatronen die hun welbevinden in de weg staan. Ook de lockdown onderbreekt onze ingesleten patronen en vaste routines.
Of zoals de filosoof Charles Eisenstein het verwoordt: ‘Covid- 19 is als een rehab-interventie die de verslavende greep van de normaliteit doorbreekt.’
Maar hebben we dan een lockdown nodig om tot blijvende gedragsverandering te komen? Zeker niet! Met deze tips help ik je op weg én leer je om te gaan met terugval.
Veelvoorkomende patronen
We hebben ze allemaal, van die vastgeroeste patronen in ons denken en doen. Denk bijvoorbeeld aan patronen van zelfverwaarlozing; zoals vasthouden aan een ongezonde leefstijl, of jezelf wegcijferen omwille van de lieve vrede.
En wat dacht je van patronen in je denken; zoals een continue stroom van zelfverwijten, je innerlijke criticus die alsmaar commentaar levert, het moet-monster dat je geen rust gunt, of gedachten dat anderen je continu in de gaten houden en dat je op je hoede moet zijn.
Of patronen die gepaard gaan met vermijdingsgedrag; zoals continu afleiding zoeken zodra onprettige gevoelens de kop op steken, uitstelgedrag, niet alleen kunnen zijn, of altijd maar bezig blijven. Het is lastig om je gedrag te veranderen.
Zo lang duurt het om je gedrag blijvend te veranderen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het minimaal 21 dagen duurt om nieuw gedrag aan te leren. Wil je dat het nieuwe gedrag een blijvende nieuwe gewoonte gaat worden? Dan blijkt dat je daar zeker 66 dagen voor moet uittrekken.
Wil je dus echt breken met oud gedrag? Zet je dan schrap om 2 tot 3 maanden lang door te zetten.
Wat helpt je daarbij?
5 tips voor duurzame gedragsverandering
- Weet waarom je jouw gedrag wilt veranderen. Welke voordelen levert het nieuwe gedrag op? Het is belangrijk dat de voordelen van het nieuwe gedrag zwaarder wegen dan de voordelen van het vasthouden aan je oude gedrag.
- Bespreek je veranderwens met iemand die dichtbij je staat en vraag die persoon om steun. Het kan al voldoende zijn, dat je die persoon vraagt om regelmatig te informeren naar jouw vorderingen. Dan heb je een stok achter de deur.
- Koppel je nieuwe gedrag aan een vaste routine die je al hebt. Wil je bijvoorbeeld meer bewegen? Plan dan een avondwandeling in direct na het eten.
- Bouw je nieuwe gedrag in kleine stapjes op. Gaat er nog af en toe wat mis? Besef dat dit normaal is. Oude gewoontes kunnen heel hardnekkig zijn. Je hoeft niet meteen dagelijks een avondwandeling te maken. Begin met één of twee keer per week en bouw dit geleidelijk op. Waak er wel voor dat het nieuwe gedrag geen uitzondering blijft, als je wilt groeien naar een duurzame verandering.
- Sta bewust stil bij alle stappen die je zet richting je gewenste doel. Geef jezelf daar een compliment voor en vier je successen.
En onthoud: terugval is onvermijdelijk. Het hoort erbij. Wees dus niet te kritisch op jezelf als dingen niet meteen lukken zoals je het graag wilt. Het belangrijkste is hoe jij reageert op die momenten.
…
Zo ga je goed om met terugval
- Kijk terug en verken wat er is gebeurd. Wat was de reden dat je terugviel in jouw oude patroon? Hoe voelde jij je op dat moment? Met name in momenten van stress en spanning is de verleiding groot om terug te vallen in oude patronen.
- Wees aardig voor jezelf. Een terugval betekent niet dat je hebt gefaald. Een kind loopt ook niet meteen perfect na de eerste stapjes. Je groeit met vallen en opstaan.
- Waak ervoor dat je na een terugval niet blijft hangen in destructieve gedachten en zelfverwijten. Vervang negatieve gedachten met constructieve gedachten zoals: ‘Het is normaal dat het af en toe niet lukt. Ik gun mezelf de tijd om te groeien. Morgen doe ik weer een nieuwe poging’.
- Hernieuw je commitment. Wat hoop je met de veranderingen te bereiken? Voel de positieve energie om nog steeds voor dit doel te gaan.
- Vind je het lastig om gemotiveerd te blijven? Zoek dan contact met een persoon die je kan steunen. Je hoeft hier niet alleen doorheen te gaan.
Inzicht in waar bepaalde gedragspatronen vandaan komen en breken met oude gewoontes zijn belangrijke stappen in je proces van persoonlijke groei en ontwikkeling. Kom je er alleen niet uit? Stuur me gerust een berichtje. Ik help je graag verder.