5 tips naar minder kritisch zijn op jezelf
Steeds maar weer iedere situatie over-analyseren. Jezelf afvragen wat je anders had moeten doen. Wat je wel, of juist niet, had moeten zeggen. Jezelf afwijzen als een bepaalde prestatie niet ging zoals je had gehoopt. Heb jij ook zo’n duiveltje op je schouder die je hele doen en laten onder de loep neemt? Met een beetje zelfreflectie is niets mis, maar je innerlijke criticus kraakt je helemaal af… Hoe roep je deze kritische stem een halt toe? Ik geef je 5 tips die je helpen om minder kritisch te zijn op jezelf.
Zelfverwijten
“Ik kraak mezelf in mijn hoofd de hele tijd af. Niets van wat ik doe is goed genoeg. Mensen om me heen kunnen me nog zo vaak vertellen dat ik niet zo streng moet zijn voor mezelf. Maar ik kan mijn zelfverwijten niet zomaar loslaten. Zo werkt mijn hoofd gewoon niet.”
Rob is één van mijn cliënten die met deze boodschap in mijn praktijk kwam. Hij zat al een tijdje niet lekker in zijn vel en worstelde met negatieve gedachten. Tijdens ons gesprek werd al snel duidelijk dat hij heel begripvol en betrokken is voor anderen, maar beslist niet mild voor zichzelf. Zijn lat lag immens hoog en hij kraakte zichzelf af wanneer hij niet voldeed in zijn eigen maatstaven.
Dit is wat je nodig hebt!
Vermoeiend hé? Jezelf steeds zo afkraken… En echt goed voor je humeur is het ook niet. Je verspilt er een hoop energie aan en het staat een liefdevolle verbinding met jezelf in de weg. Deze tips helpen je om minder kritisch te zijn op jezelf:
- Zoek afleiding
Merk je dat je innerlijke criticus weer op de praatstoel zit? Ga iets doen dat vraagt om je bewuste aandacht. Lees een boek, luister een podcast, of ga opruimen. Zo verleg je de focus van binnen in jezelf naar buiten jezelf. Je zelfverwijten verdwijnen steeds meer uit beeld.
- Herken de stem van je criticus
Laat de criticus in jou zich niet zomaar wegsturen? Richt dan je aandacht bewust op hem. Probeer hem (of haar) voor je te zien en luister met volle aandacht naar deze stem, alsof je naar een film kijkt. Word je bewust van wat de criticus allemaal zegt zonder hem gelijk te geven. Besef dat jij de waarnemer bent. Vanuit die positie heb je altijd de keuze om afstand te nemen en een andere mening te vormen.
- Geef je criticus een naam
Doet de stem van de criticus je aan iemand denken? Een heel simpele manier om jezelf niet te identificeren met je criticus, is door hem een naam te geven. Dit helpt je om los te komen van de strenge zelfverwijten en ruimte te maken voor je zachte, liefdevolle kant.
- Behandel jezelf als je beste vriend(in)
Vind je het moeilijk om milder te zijn voor jezelf? Stel je dan voor dat een goede vriend(in) in dezelfde situatie zit als jij. Hoe zou jij op hem/haar reageren? Vaak kun je voor een ander meer begrip opbrengen dan voor jezelf. Besef dat als je dit voor een ander kunt, je dit ook kunt voor jezelf. Laat je zachte kant naar boven komen en voel waar je behoefte aan hebt. Wees lief voor jezelf en gun jezelf wat je nodig hebt.
- Zeg je belemmerende gedachten gedag
Neem afscheid van de negatieve gedachten van je innerlijke criticus en kies voor liefdevolle gedachten. Een mooie oefening die je hierbij helpt is om de negatieve gedachten op kleine briefjes te schrijven. Verbrand de briefjes stuk voor stuk en zie hoe deze belemmeringen in vlammen opgaan. Je zult versteld staan hoeveel lichtheid dit ritueel oplevert!
Wat doe jij om minder kritisch te zijn op jezelf? Ik help je graag om in verbinding te komen met je liefdevolle en zachte kant. Stuur me gerust een berichtje!
Hoi Jasmin
Dank je wel voor je 5 tips van je innerlijk criticus de baas
Dit had ik net nodig, want ze ondermijnen me in mijn dagelijkse leven, en word hier constant heel onzeker van.
Hi Betty, besef dat je altijd kunt kiezen wie de baas is, jij hoeft je niet ondergeschikt te maken aan je criticus. En ook al voelt het in het begin onzeker als je niet doet wat de criticus van je verlangt, je zult merken dat je stap voor stap meer zelfvertrouwen krijgt.