Hoe kom je los van een negatieve gedachtestroom?
‘Het belang van bewuste aanwezigheid in het hier en nu’, dat was de kernboodschap van de lezing van Eckhart Tolle waar ik afgelopen maand bij aanwezig was. Eckhart Tolle is één van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Bewust aanwezig zijn in het hier en nu stelt je in staat om echt verbinding te maken, zowel met je diepere zelf als met je omgeving. Echter, we zijn nauwelijks meer bewust aanwezig in het hier en nu. Gedachten over het verleden en de toekomst overheersen en trekken je aandacht juist weg.
“The primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it.”
Gedachten zijn ons grootste lijden
“De mens is een speelbal van zijn eigen gedachten”, vertelt Eckhart tijdens de lezing. Gedachten zijn de oorzaak van ons grootste lijden. Dit kan ik alleen maar beamen als ik kijk naar de hoeveelheid cliënten in mijn praktijk die gebukt gaan onder zelfverwijten, twijfels, oordelen en andere destructieve overtuigingen. Natuurlijk zijn er levensgebeurtenissen die pijn veroorzaken, zoals het verlies van een baan, een echtscheiding, confrontatie met ziekte of verlies van een dierbaar persoon. Het is een hele opgave om daar goed mee om te gaan. Helaas wordt het verwerken van deze gebeurtenissen vaak alleen maar moeilijker, omdat we te veel piekeren over de situatie en blijven hangen in destructieve gedachten.
Hoe gedachten extra leed creëren
Een voorbeeld: Eén van mijn cliënten zit dicht tegen een burn-out aan. Ze is gedeeltelijk ziekgemeld en werkt op therapeutische basis halve dagen. Na overleg met de bedrijfsarts zijn haar taken aangepast. Ze heeft nu geen klantcontacten en krijgt alleen eenvoudige taken toegewezen zonder tijdsdruk. Ze heeft grote moeite met het accepteren van deze situatie. Zo vindt ze dat haar collega’s die haar taken overnemen nu te zwaar worden belast. Zij voelt zich schuldig. Ook verwacht ze van zichzelf dat ze meer huishoudelijke taken doet nu ze thuis is. Zij moet haar tijd immers nuttig besteden. Doet zij dat niet, dan beschouwt zij zichzelf als een egoïstische profiteur. En zo mag zij natuurlijk nooit overkomen! Dat die uren thuis niet zomaar vrije tijdsuren zijn, maar hersteltijd om een totale burn-out te voorkomen komt niet in haar op.
Dit voorbeeld maakt duidelijk hoe gedachten extra leed creëren in een toch al pijnlijke situatie. Extra leed dat ontstaat door haar verzet tegen de situatie. Zij vecht tegen haar kwetsbaarheid en gunt zichzelf geen rust. Zo verspilt zij een hoop energie. Energie die zij hard nodig heeft om te kunnen herstellen.
Acceptatie geeft rust
Stel je nu eens voor dat mijn cliënt de situatie helemaal accepteert zoals die is, inclusief alle pijn die erbij hoort. Pijn accepteren geeft rust. Zij hoeft niet meer in gevecht te gaan met zichzelf, waardoor ze haar energie kan richten op haar herstel.
Laat jij je ook regelmatig mee sleuren door die mentale gevechten?
Wanneer je merkt dat je te veel piekert en in een mentaal gevecht verwikkeld raakt met jezelf, verleg dan heel bewust je aandacht. Dat kun je op twee manieren doen: focus heel bewust op je lichaam of op je omgeving.
Focus op je lichaam
Verleg de focus van je gedachten naar jezelf en neem waar wat er op dat moment buiten je gedachten nog meer aanwezig is. Hoe is je ademhaling? Welke lichaamssensaties ervaar je? Heb je het warm of koud? Ervaar je ergens spanning in je lijf? Welke gevoelens neem je waar? Waar verlang je naar?
Focus op je omgeving
Ga met je aandacht en zintuigen naar omgeving. Kijk om je heen, luister naar de geluiden, ruik de geuren, raak iets aan en voel de textuur ervan. Beleef wat er is zonder erover na te denken. Probeer het maar eens uit op de plek waar je nu aanwezig bent!
Door zintuiglijk waar te nemen stap je uit je gedachtewereld. Je doorbreekt de energievretende gedachtestroom die je zoveel ellende bezorgd. Zo krijg je toegang tot de diepere dimensies van jouw innerlijke belevingswereld en de pure schoonheid van al wat er in het hier en nu aanwezig is.