Therapie is het meest waardevolle cadeau voor jezelf
Helaas wijzen veel mensen bovenstaande stelling af. Het blijkt nog steeds een hardnekkige aanname te zijn dat alleen mensen met zware psychische stoornisen naar een psycholoog gaan, oftewel ‘gekke mensen bij wie een steekje los zit’. Dat is verre van waar! Als ik naar mijn cliënten kijk heeft er bijna niemand een psychiatrische diagnose. Wel psychische pijn.
Pijn om niet begrepen te worden, pijn omdat zij ongelukkig zijn met hun partner, pijn omdat zij geen vervulling ervaren in hun werk, pijn omdat zij er alleen voor staan, faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen, moeite grenzen te stellen, overbelasting. Zijn zij gek als zij dat ervaren? Nee. Komen zij in therapie? Ja.
Mijn cliënten vinden het de moeite waard om iets aan hun psychische pijn te doen. Zij berusten niet in een leven met die pijn. En omdat zij voelen dat zij er in hun eentje niet uitkomen, zoeken zij hulp en investeren zij in positieve groei en verandering. Zij nemen zichzelf serieus. Dat zouden meer mensen moeten doen!
Psychische pijn is menselijk
Er is niets mis met kwetsbaar zijn. Er is niets mis met pijn. Het gaat erom hoe je met jouw pijn en kwetsbaarheid omgaat. Pijn en kwetsbaarheid voelen onprettig. Wat onprettig voelt wil je zoveel mogelijk vermijden. Dat is een normale beschermingsactie. Zo ga je bijvoorbeeld afleiding zoeken door hard te werken of intensief te sporten. Of je verdoofd jezelf met drank, eten of binge watching. Of je bagatelliseert jouw zorgen en houdt je groot. Je bouwt een steeds dikkere pantser om je heen, om geen pijn meer te voelen – met als gevolg dat je überhaupt niets meer voelt en vooral in jouw hoofd zit. Je raakt verbitterd en boos. Door die destructieve omgang met pijn creër je een onnodig zware lijdensweg voor jezelf.
Pfff… wat een ellende allemaal ! Eerlijk gezegd begon ik me al somber te voelen terwijl ik dit zo opschreef. Maar gelukkig – en dat weet ik zowel uit eigen ervaring als dat ik het al talloze cliënten heb zien doen – je lijdensweg kun je op elk gewenst moment keren door die zelfdestructieve gedragspatronen te doorbreken.
In 3 stappen je psychische lijdensweg keren
Stap 1 Bewustwording
Herken het verschil tussen je oorspronkelijke pijn en het lijden dat voortkomt omdat je op een zelfdestructieve manier met je pijn omgaat. In bovenstaande alinea schreef ik al over jezelf verdoven, weglopen van je pijn door afleiding te zoeken en je pijn bagatelliseren. Bij tijd en wijle zijn dat prima recties, maar doe je dit te vaak, keert het zich tegen je. Wordt je bewust van jouw zelfdestructieve gedragspatronen.
Stap 2 Toewerken naar een open houding ten opzicht van jouw pijn
Accepteer het onvermijdelijke dat gepaard gaat met jouw pijn. Loop er niet van weg, maar onderzoek jouw pijn. Waarin voel jij je gekwetst? Waarin voel jij je tekort gedaan? Probeer de bron van je pijn te ontdekken. Zijn er onverwerkte dingen uit je verleden die je pijn in het hier en nu versterken? Probeer je pijn helemaal te ervaren door je aandacht te richten op je fysieke reacties (bijvoorbeeld spanning in je buik of bij je hart), je emoties (bijvoorbeeld gevoelens van boosheid, verdriet, wanhoop) en je gedachten (bijvoorbeeld (zelf)verwijten of gedachten waarin jij jezelf als slachtoffer ervaart).
Stap 3 Switchen van een zelfdestructieve naar een productieve omgang met pijn
Stel dat je pijn ervaart omdat jij je eenzaam en onbegrepen voelt. Je kunt met de vinger naar buiten wijzen en de ander verantwoordelijk maken voor je ellende. Dat is een zelfdestructieve reactie die extra lijden oproept. In plaats daarvan kun je beter leren zelf verantwoordelijkheid te nemen en actief op zoek gaan naar mogelijkheden om je pijn te verzachten. Luister naar binnen en vraag je af welke behoefte achter je pijn verborgen ligt. Ervaar je de wens om aandacht, begrip, troost, een luisterend oor? Uit je behoefte die je op een pijnlijk oment ervaart en vraag je naasten om begrip.
Volg de weg naar een lichter leven
Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat het doorlopen van bovenstaande drie stappen makkelijk is. Maar deze stappen leiden je wel uit je ellende en doorbreken je lijdensweg. Door je pijn bewust te ervaren en de erachter verborgen behoeften te ontdekken ga je beseffen dat je kunt kiezen. Vasthouden aan je pijn of je pijn verzachten en opkomen voor je behoeften. Doe je dat laatste, dan zul je merken dat je last steeds lichter wordt. Je krijgt weer energie en plezier en er ontstaat een nieuw perspectief.
Verlang je naar verlichting van je pijn, maar wet je niet hoe de juiste stappen kunt zetten om je lijdensweg te keren?
Neem gerust contact op met mij. Ik help je graag.